četrtek, 05. februar 2015

Čemu so namenjeni sklepi komisije!

Včasih že dopoldan prižgem TV, sploh sedaj, ko sem črtal Svet na Kanalu A in naletim na debato o pritiskih in grožnjah s smrtjo novinarjem. Komisija poslanke Irglove, saj veste ona komisija za pravice in peticije, se je po zaslugi svoje predsednice podala na spolzek teren zaščite demokracije. No, saj ne mislim komentirati same razprave, ker se je namreč osnovni predlog sklepa, ki je temeljil zgolj na obsodbi groženj s smrtjo takoj, že v razpravi, po zaslugi drugih članov komisije,  razširil na vse vrste pritiskov na novinarje.

Do tukaj vse lepo in prav. S tem so bili na nek način v isto vrsto postavljeni vsi pritiski, tako na leve kot tudi desne novinarje. In prav je tako. Vendar se je z to razširitvijo sklepa in zgolj groženje s smrtjo, tudi na vse druge instrumente pritiskov, odprlo polje sovražnega delovanja, ki ga zganjajo tudi politiki, ne samo običajni smrtniki. Seveda govorim o znanem twitu JJ, v katerem je denunciral novinarja Valenčiča in to kar Mossadu in prosluli CIA. Že sam takšen akt ovadbe dvema tako zloglasnima organizacijama je po svoji moči in izraznosti hujši, kot pa neka zapisana grožnja nekega anonimneža na spletu. Kajti, tisti, ki se ne zaveda posledic v obeh primerih, sploh ne razume v čem bi naj bilo bistvo preprečevanja takšnih pritiskov in groženj.

Zanimivo je tudi opozorilo Varuhinje človekovih pravic, ki opozarja na »kavelj 22«, ker se lahko tovrsten pregon sovražnega govora prične le na zasebno tožbo in zasebnim zbiranjem dokazov, kar pa je v primeru anonimnih sovražnih dejanj praktično nemogoče izvesti. Pri tem velja le opozorilo, da tovrstne grožnje novinarjem, tudi s smrtjo, na nek način sledijo že praksi na področju družinskega nasilja. V zadnjem letu je bilo kar nekaj odmevnih umorov, kjer so se žrtve, kako tragično, predtem zatekle po zaščito na policijo. In kaj je bil odgovor organov »protect and serve«?

»Mi ne moremo ukrepati prej, dokler ni storjeno kaznivo dejanje!« S tem je v bistvu tudi utemeljena neka praksa in samo po sebi se nam ponuja spoznanje. Sprejeti sklepi niso namenjeni spremembi slabe prakse, temveč so le sestavni del zamegljevanja z drugimi in resnejšimi problemi. Kajti, če bi bili ti sklepi operativni, bi mora kot prvi biti obravnavan, ne neki anonimni pisun, ki je grozil s smrtjo, temveč JJ, ki je napisal izjemno nevaren twit, čeprav se sedaj dela nedolžnega.


3 komentarji:

 1. Direktna grožnja je kaznivo dejanje ..

  Čudno .. spet nisem dobil obvestila o tem tvojem blogu .. na "tudi ju3 je .." pa se ne vidi mojih komentarjev kljub nekajkratni objavi istega - a jih spet moderiraš? Če jih .. prosim izbriši odvečne ..

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Jure, poglavitno je, da me nisi izneveril!

   Izbriši