torek, 07. april 2015

Obrambni požar v EU ali kako ga obvladati?

Evropa si je oddahnila! Prve enota iz sestave bodočih »sil za hitro posredovanje« odhaja na svoje vojaške vaje - manevre. Najprej na Češkem, nato na Poljskem, sledijo manevri še na Portugalskem in v Španiji. In kaj bodo vadili oz. preverjali? Predvsem ali lahko postane združena enota v 48 urah operativno taktično sposobna izvajati bojne naloge v običajnem radiusu delovanja mobilne brigade NATO. Gre sicer za zgolj 3.000 vojakov, vendar vse sile bi kasneje štele 8-10 takšnih enot oz. 30.000 vojakov.

Dobro pustimo njihovo število in borbene možnosti, ker to število bi še nekako zadostovalo za »gašenje« vojnega požara v Španiji in na Portugalskem. Seveda se marsikdo sprašuje, od kod pa sedaj naenkrat ti dve državi, ki sta se spretno izognili moriji tako 1. kot tudi 2. svetovne vojne. Seveda je odgovor le en sam – nevarna bližina vse bolj pojavljajočih se islamskih skrajnežev in seveda njihova generalna grožnja, da bo slej ko preh tudi Evropa spoznala 'blagodeti' vojne vihre, ki za sedaj plamti zgolj v Aziji in Afriki.

Gasilci, kot strokovnjaki za požarno varnost, nam radi povedo. Za pogasitev požara je v prvi sekundi dovolj kozarec vode, v prvi minuti zadostuje vedro vode, po prvi uri požara pa je cisterna vode premalo! Seveda je nespametno primerjati običajni požar z vojnim, ampak princip je praviloma isti. Obstajajo resursi, obstaja namen in obstajajo posledice, tako požara kot tudi vojne.

Torej je naše vprašanje namenjeno le temu, v kateri sekundi, minuti ali uri požara smo? Dejali smo že, da na Pirenejskem polotoku zgolj čakamo na tisto »prvo« sekundo, ko bo kozarec ali brigada vojakov še povsem dovolj. Kako pa je na meji EU držav in Rusije. Ustanovitev neke brigade, čeprav iz enot z zvenečim imenom »za hitro posredovanje«, prej spominja na poskus, da bi nad sedečega medveda ali bika poslali obada, da ga odžene.

Vsekakor obstaja smešno tolmačenje, da se napiše, 'zavita laž', kako so »enote za hitro posredovanje« namenjene »defenzivnim dejstvom«. Prosim vas lepo, potem bi se imenovale »enote za hitro obrambno delovanje«! Vse operativne enote z imenom »za hitro posredovanje« so vedno namenjene ofenzivnim dejstvom, torej napadalnim aktivnostim. Tako si tudi težko predstavljam resen namen, poveljstva NATO v Bruslju, da želi s temi enotami doseči stabilnost ali celo utrditi mir v tem delu Evrope.

Prej bi dejal, da gre bolj za mahanje z »rdečo muleto« biku pred očmi, da se ga popolnoma razjari in potem čakajoč na njegovo napako, napade še z mečem! Vendar, poglejmo ta razmerja še drugače. Taktična brigada lahko uspešno dejstvuje v napadalnih dejstvih le na tretjino druge brigade ali pa kvečjemu na en (oslabljen) polk. Kaj torej lahko doseže neka sestava brigade NATO ali pa celo deset brigad v dejstvovanju zoper ruske enote. Praktično nič, lahko se NATO enote le žrtvuje, da se s tem razjari nacionalne države in dvomljivce v njih. Skratka princip o 'žrtvovanju, ki je znan že iz Pearl Harboura!

Torej, Rusi se s takšnimi kategorijami vojaških klasifikacij sploh ne ukvarjajo. Njihovi vojaški plani se pričnejo z formacijami divizij, nadaljujejo s korpusi in nato običajno še z armadami. Če pa je potrebno pa tudi s Fronti. Sicer pa naredimo primerjavo, Rusi imajo zgolj v rezervi 10.000 tankov, v glavnemT-72 in T-80, Nemci pa obljubljajo, kako bodo 'dekonzervirali' 300 svojih Leopardov. Zveni kot slaba šala!

Pa se ena 'slaba' šala o kateri je poročal CNN, nato pa je že po pol ure sledil ameriški "Infomacionsverbott". V Iran so prispele prve Ruske rakete srednjega dosega. Ostalo prepuščam vam in Izraelski domišljiji. Sedaj je tudi jasno, zakaj so Izraelci dobesedno 'noreli' zadnja dva meseca.

Kar se mene tiče, bom vsekakor v tem spopadu hotel biti na strani zmagovalca!

11 komentarjev:

 1. Vsekakor je potrebno dodati nekaj dejstev

  1
  EU oz. bolje rečeno Merkl-idiotin si nekako nočejo priznati krutega dejstva, da bo Washington v sodelovanju s svojimi angleškimi buldogi zakuril WW3 na evropskih tleh zaradi katastrofične gospodarske situacije v USA

  2
  namesto, da bi se raje povezali v Evroazijsko gospodarsko skupnost in kitajsko-ruski bančni sistem ter z sodelovanjem ustvarili pošten planet .. bodo Anglosaksonci (Židje, prostozidarji, banksteri stare šole - ali pač te neke skupine idiotov) delali na tem, da ostale dele sveta še naprej ropajo in podjarmljajo - torej na vsak način hopčejo prevlado in ne sodelovanja. Če pa ne - bodo pa raje skurili cel planet z atomskimi bombami.

  3
  jasno je, da je Evropa zaspala, kar se oboroževanja tiče in zdaj nekaj trza, kot dete, ki se je začelo učiti boxa, pa misli, da bo s tem premagalo lokalno Jakuza-bando. Povrh vsega pa popolnoma brez potrebe zapravlja denar za orožje in vojake, namesto da bi skušala postaviti na noge uničeno gospodarstvo.

  4
  Rusije v bistvu Evropa ne zanima, saj je Putin veliko preveč pameten - kdo pa si hoče na vrat zvezati 400.000.000 nadutih lenuhov iz obubožanih držav praktično brez resnega gospodarstva? Rusija ima danes vse: visoko tehnologijo (samo poglej njihov mobitel YotaPhone - edini z dvema ekranoma), dovolj hrane, vire energije, čiste vode ... zakaj bi si pa vezali na vrat evropsko sodrgo, naduto, nesramno, brezobrazno .. ki še vedno gleda na Rusijo kot, da je tam vse v srednjem veku? Za to res ni nobene potrebe

  5
  tisto resno vprašanje, ki se tule postavlja: glede na to, da je Evropa v totalnem qrcu - tako gospodarsko kot družbeno - je zelo, zelo verjetno, da se bodo evropski politiki priključili ameriški agresiji na Rusijo in dejansko potegnili vse nas v WW3 .. namesto, da bi se šli pošteno gospodarstvo, se bodo naprej igrali gusarje. VAŽNO: a' ti veš, da še vedno 14 afriških držav Franciji plačuje ogromne vsote na račun tako imenovanega "kolonialnega davka" - to je tako ogromno denarja, da je francoski gospodarski minister izjavil, da bi Francija gospodarsko pokleknila tisti trenutek, ko bi tega davka Francija več ne dobivala. Gre namreč za to, da GB, F, Španija, Portugalska, Nizozemska še vedno črpajo velike dohodke iz svojih nekdanjih kolonij in ko bo tega konec - KAJ PA IMA EU kar lahko ponudi svetu??

  Zaenkrat bom nehal, ker je zadeva zelo obširna in tule se bo odprla zanimiva debata - če se bo.

  BTW .. ti a kaj veš kaj je s Cinikom/Borisom? Da ni kaj zbolel? Meni niti na mail ni odgovoril .. ga bom zdajle poklical ..
  Lp

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Jure - Dobro nadaljevanje si napisal!

   Ja upam, da cinik še krepko miga!

   Izbriši
 2. Kot vojak moram malo komentirati:
  Islamske države vojaško ne ogrožajo Evrope, saj zato nimajo zmogljivosti. ISIS kljub temu, da obvladuje velik del območij Iraka in Sirije ne predstavlja večje vojaške zmogljivosti, saj za njim ne stoji država, ampak naftni dolarji. Ko zmanjka teh bo izginil tudi ISIS. Zato je tudi nemogoče trditi, da gre za vaje na P. in v Š. zato priprave na vojskovanje. Terorizem je sicer grožnja, a tu brigade ne morejo zagotoviti obrambe, zato jih tudi v ta namen Nato ne načrtuje. Nato je tudi uradno najavil razvoj močnejših sil za hitro posredovanjev t.i. Nato Readiness Action Planu. Vojaške vaje na Pirinejskem polotoku pa so del Natovih vaj, ki se tam odvijajo vsako leto, že nakaj časa. Razlog za nameščanje poveljstev in vaje pri Baltih in na Poljskem pa je realna grožnja Rusije, ki je v zadnjem obdobju okrepila vojaške zmogljivosti. Temu primerno se krepi Ruska želja po vzpostavitvi statusa regionalne, kasneje tudi globalne velesile. Začelo se je pred leti s izzivanjem v zračnem prostoru okoli Skandinavije, pa vse do Z Evrope, kazanjem mišic na morju, posredovanju v Gruziji in sedaj z mnogo odločnejšim korakom v Ukrajini. Vsi vemo, da so v ozadju Natovih potez Ameriški interesi, ki jim naraščajoča moč Rusije prestavlja grožnjo na tem območju, ki ga nekateri teoretiki razglašajo za ključno območje za obvladovanje "sveta". Hkrati s potezami Rusije je upravičeno narasel strah pri Baltih, Poljakih, ki bi ob morebitni Ruski agresiji predstavlali prvo obrambno linijo Evrope. Le ta se seveda ne bi odločno branila na tem območju ampak bi se to območje uporabilo za oblikovanje vojskovališča (razvlečenje Ruskih sil in usmerjanje na bolj ugodna območja za vojskovanje v notranjosti Evrope). Sile za hitro posredovanje so torej bolj v funkciji "pomiritve" prebivalcev teh držav, ob enem pa imajo odvračalni učinek oz. sporočilo Rusom, da Nato ne bo dovolil širjenja Ruskih interesov na meje nekdanjega Varšavskega pakta. Po drugi strani pa ne vidim razloga, da bi Rusi želeli posredovati v Evropi, ki jo v blogu v komentarju opišete kot nesposobno starko. Rusi v tem trenutku tudi gospodarsko precej šepajo, ko padajo cene nafte, plina pa ne morejo izvažati, kot si želijo. To dokazuje tudi skoraj propadli projekt Putinove Evroazijske gospodarske skupnosti. Zaradi tega mislim, da so strahovi o bižajoči se vojni nerealni, vem pa da bodo zagovorniki zarote in temnih sil v ozadju,vedno drugače mislili. Problem imajo le v tem, da svojih razlag ne morejo argumentirati.

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Hvala za tvoj komentar. In ker si v njem navedel, da podajaš svoje stališče kot 'vojak', ti niti ugovarjati ne morem. Celo pritrditi ti moram. Zgodovina nas namreč uči, da so skoraj vselej, še posebej pa pred 1. in 2. svetovno vojno še največ razsodnosti obdržali vojaki (generali), ki so do zadnjega opozarjali na posledice vojne vihre.

   Ampak vojna je vedno nadaljevanje politike, saj veš prosto po gospodu K. in zato je seveda tvoje stališče iz vojaškega aspekta pravilno in tudi logično utemeljeno. Samo kaj, ko pa so "gospodarji vojne" ne v Pentagonu, temveč na Wall streetu.

   Bliža se nova finančna kriza, vse več analitikov jo zaznava in opozarja na njene razsežnosti. Klasična sredstva za njeno razreševanje iz sfere ekonomije postajajo neuporabna, zato je edina alternativa le uporaba instrumentarija vojne, vse v cilju zagona "gospodarske rasti"!

   Sicer pa ta vojna poteka, že vse od leta 1980, le da ni tako 'združena', kot obe že znani svetovni, temveč je to skupek 'matričnih vojn' čeprav z vsemi elementi svetovne vojne.

   Izbriši
 3. Najprej sem mislil odgovoriti "vojaku" .. pa res nima smisla. Njegov odgovor namreč pove vse in ga je mogoče brati v propagandnih glasilih NATO-gusarske-bande .. morda v malo drugačnem besednem zaporedju, ampak v bistvu je to - to.

  Takim ljudem karkoli razlagati in dokazovati, ljudem, ki ne vedo niti tega, da je trenutno rubelj najhitreje rastoča valuta, da se je "ruska kriza zaradi blablabla ..." pokazala le za mokre sanje militarističnih NATO-klavcev, ki trenutno spet kuhajo drek na Balkanu (šiptarski USA-plačanci v Makeodniji), da bi ja minirali do konca "južni tok" .. kaj govoriti TAKEMU človeku kot je vojak, ki je v svoje vizije sveta prepričan bolj kot vatikanski verski manijak v nebesa?

  Ampak dobro ga je brati, dobro je vedeti, da so taki med nami vsakdanjiki ... ki slepo verjamejo v to, da je NATO "gutgajs bend" in ne navadna roparska klavska tolpa, ki po nalogu washingotna ruši vse okoli sebe, uničuje pol sveta in milijone ljudi, ki nimajo nič z vsem skupaj, banda, ki se gre 'ameriški reexport' lastnih mladeničev (izvažajo žive - nazaj pa uvažajo trupla) zaradi pohlepa nekaterih popolnoma psihotičnih in psihopatskih posameznikov.

  KAJ napisati takemu "vojaku", da bi razumel?
  Nič .. ker ne bi razumel, da bi ljudje radi samo živeli mirno in dostojno življenje.
  Ne bi razumel!
  Ker je v njegovi glavi absolutna rešitev za vse le VOJNA in KLANJE ljudi katerih ni on sam ne njegov vojaški kolega nikoli v življenju niti videl .. kaj videl .. vedel, da živijo, se imajo radi med seboj, vzgajajo svoje otroke .. in jih boli đoko za NATO!

  OdgovoriIzbriši
 4. Pa še tale link za "vojaka" .. na njem si lahko na sliki/zemljevidu ogleda bedno majhnost dela našega planeta, ki je "izoliral" Rusijo in se napihuje z nekakšnimi "sankcijami"

  povezava

  Kar se pa sankcij tiče: USA je v obdobju "sankcij" za 8% povečala trgovanje z Rusijo, pa me zanima, če je vojaku jasno KOGA so "sankcije" edino in res prizadele.

  Da bi pa vojak dojel, da Washington v bistvu uničuje izključno EU (da je že 10 let v ozadju vojna US $ vs €), torej države zaveznice (!!!) - je pa seveda iluzorno pričakovati od tovrstne možganske NATO-smetane.

  OdgovoriIzbriši
 5. NATO propaganda
  je res
  vrhunec laganja
  in tej
  verjame vojak,
  če
  je bedak.

  primer

  OdgovoriIzbriši
 6. Vidiš Jure, sedaj po zadnjih dogodkih tega tedna, sem še bolj odločen, da se bom že sedaj opredelil za zmagovalno stran

  OdgovoriIzbriši
 7. Rusija je VEDNO zmagala v vseh vojnah ... sicer je vedno plačala visoko, če ne najvišjo ceno za zmago - ampak ni bila nikoli poražena.

  Zadnjič sem na History Ch. gledal kako so nategnili Napoleonovo vojsko. Ne moreš verjet kakšna blamaža za nekajkrat močnejšo iz vse Evrope nabrano vojsko.

  Jaz sem ponosen na to, da sem Slovan. Naj nas pustijo pri miru in nas ne zajebavajo - pa bomo mi njih pustili pri miru. Kdor se pa s Slovani poskuša boriti, ga je pa nasrkal iz preprostega razloga: ne poznamo predaje. No, vsaj tisti, ki v sebi čutimo slovansko kri.

  SAMO ZATO je edina možnost, da Slovane premagaš, ta zahrbtni pristop: spreš jih med sabo in sami se uničujejo - kar je primer v zadnji balkanski moriji.

  Ampak pri Rusih to ne deluje.

  OdgovoriIzbriši
 8. Glede na to, da nekateri zmotno vidijo rusko gospodarsko situacijo, ker preveč tumasto nasedajo NATO-propagandi, naj si prečitajo spodnji članek, katerega naši fašistični mediji svojim vojakom ne bodo niti slučajno posredovali, ker bi tako odkrili svoje laži lastni vojski in vnesli nemir v utečeno delovanje njihovih opranih možganov

  članek

  OdgovoriIzbriši