nedelja, 28. junij 2015

Mala abeceda za razumevanje politike (I)

Običajno vedno skrbno berem komentarje drugih, še posebej tistih, ki se tičejo političnega razmišljanja ljudi. Zato mi tudi ni vseeno, če vidim, da je v teh razmišljanjih precej »iskric zdrave pameti«, ki pa so postavljene na glavo. Ali so za to krivi posamezniki sami? Nikakor ne! Kriv je ves sistem, od izobraževanja, ki nas ne nauči temeljnih stvari, po katerih se mnogi narodi razlikujejo od nas, to je obvladovanje metodologij. Mi smo preprosto ujetniki »faktografij«,  torej brez sposobnosti iskanja novih rešitev ali kreativnih analizi preteklosti. Krivo je to, da se preprosto vrtimo v krogu, v vrtincu miselnih trudov, ki nas nenehno pogoltnejo v stare napake in obsojenost na ponavljanje že doživetega in seveda s tem preživetega.

Zato moram uvodoma odločno poudariti, da sploh nimam namena komur koli soliti pameti, temveč le pomagati tistim, ki jih področje političnega delovanja vznemirja in ga vseeno želijo pobližje spoznati ter si odpreti nova obzorja. Tudi ni moj namen kogar koli podučevati, torej učiti. Saj smo po dvajsetem letu praktično prestari za to. Smo pa sposobni zadeve študirati, torej ob seznanitvi z raznimi pristopi in pogledi doseči, da se sami poglobimo v materijo in pridemo do spoznanj, ki so nujna za obvladovanje polja političnega delovanja.

Teh povezanih blogov ne bo mnogo, le toliko, da se bodo nekatera kritična in ključna polja bolje osvetlila in nam omogočila, da se drugih polj lahko tisti, ki bodo to prebrali, sami lotijo. Kaj to pomeni? Preprosto to, da se bo moralo iskati odgovore ne zgolj v blogu, temveč tudi na spletu. Predvsem spoznanja različnih teorij, pogledov in seveda njihove primerjave. Priporočam pa vse, od wikipedije pa dalje!

Prvo poglavje Male abecede namenjam torej organiziranosti za doseganje političnih ciljev, kjer se že postavlja prvi pogoj dojetja tega problema. Kdor torej v sebi predhodno ne razčisti treh temeljnih pojmov kot so: dojetje hierarhije, dojetje avtonomije in stila vodenja, je bolje, da že sedaj odneha. Kajti le z razumevanje teh pojmov in njihovo medsebojno interakcijo se odpira pot v razmišljanje o soodvisnosti med politično organiziranostjo, politično komunikacijo in konflikti v politiki. Vse te zadeve bodo v naslednjih blogih podrobneje obravnavane.

Vem, da ne bo gneče, vem tudi, da se bodo našli pametnjakoviči, ki mi bodo prijazno razložili, da so priložene slike na ravni srednješolskih shem. V redu, vsak ima pravico izkazovati svojo stopnjo zabitosti, saj to tudi je bistvo demokracije. Toda le majhen nasvet. Na slikah boste videli ovale, kjer so nekateri pred oz. druga za njimi. Tudi to nekaj pomeni. Kaj, skušajte ugotoviti sami. Tudi vprašanja, razmišljanja so zaželena. Če seveda resnično hočemo spremembe!


2 komentarja:

  1. Kdor zanemarja pomen katerega koli od dejavnikov - organizacija, komunikacija, konflikti - naj nikar ne sanja, da mu je mesto v politiki!

    OdgovoriIzbriši
  2. Verjetno res ne sodijo, toda kaj, ko pa so ravno takšni bolj vztrajni kot "podrepne muhe"!

    OdgovoriIzbriši