četrtek, 09. julij 2015

Mala abeceda za razumevanje politike (IV)

Ta serija zapisov je nastala zgolj zato, da se ne bi še naprej prosto vrteli v krogu, v vrtincu miselnih trudov, ki nas nenehno pogoltnejo v stare napake in obsojenost na ponavljanje že doživetega in seveda s tem preživetega.

Jasno smo tudi poudarili, da so vsi koraki nekega miselnega procesa s katerimi rešujemo probleme, torej tudi politične, temelječi na štirih nivojih, Pomembno je da se jih ne more preskočiti ali zanemariti in recimo iti, kar na višji nivo, samo da se čim prej pride do rešitve. Prvi nivo je deskripcija, torej opisovanje vsega kar vpliva na neka politična razmerja. Drugi nivo je klasifikacija, torej vrednotenje, kakšen je ta vpliv. Tretji je politična analiza – iskanje vzročno posledičnih razmerij in zadnji nivo je potem še politična prognoza! Pri tem se jih ne more preskakovati ali pa predhodni korak slabo opraviti.

Sedaj nadaljujemo o osnovah reševanj konfliktov v politiki. Že zadnjič smo poudarili, da so konflikti sestavni del političnega delovanja zato, ker za demokracijo ne veljajo »vojaška pravila« organiziranja in delovanja. Prav danes se je takšno delovanje odlično manifestiralo skozi razpravo nekega poslanca SDS, na skupni seji treh parlamentarnih odborov, ko se je lepo videlo, kako lahko desni ekstremizem stranke vgrajujejo v svoje nastope.

Ogledali smo si tudi štiri tipične manifestacije, kot obrambne reakcije ljudi, predvsem tudi v politiki. Ugotovili smo, da velik del razlogov tiči v načinu sprejemanja političnih odločitev, o čemer smo govorili prejšnjikrat. Slabo pojasnjeni politični cilji in nerazumljeni, odsotnost identifikacije ljudi z njimi, vse to se kaže v luči štirih velikih skupin obrambnih manifestacij.

Danes pa ugotovimo le sledeče! Prvi pogoj za odpravljanje konfliktov je njihovo pripoznanje. Torej ne zmerjanje, omalovaževanje, delitev vrednostnih sodb in podobno. Če se uspemo torej poenotiti v tem, je algoritem – koraki reševanja konfliktov zelo pregleden. Kot je prikazan v spodnji sliki!

To je predzadnji zapis v študijski premislek, nadaljujmo torej skupaj radovedno, študiozno in marljivo in če ste preskočili prejšnje bloge, ni dobro. Le še eden nas čaka!Ni komentarjev:

Objavite komentar