sreda, 22. julij 2015

Mala abeceda za razumevanje politike (V)

Zelo skrbno berem komentarje drugih, še posebej tistih, ki se tičejo političnega razmišljanja ljudi. Zato mi tudi ni vseeno, če vidim, da je v teh razmišljanjih precej »iskric zdrave pameti«, ki pa so postavljene na glavo. Ali so za to krivi posameznikov? Nikakor ne! Kriv je ves sistem, od izobraževanja, ki nas ne nauči temeljnih stvari, po katerih se mnogi narodi razlikujejo od nas, to je obvladovanje metodologij. Mi smo preprosto ujetniki »faktografij«,  torej brez sposobnosti iskanja novih rešitev ali kreativnih analizi preteklosti. Preprosto vrtimo se v krogu, v vrtincu miselnih naporov, ki nas nenehno goltajo v stare napake in obsojenost na ponavljanje že doživetega in seveda s tem preživetega.

Zadnje poglavje Male abecede je namenjeno razmišljanju o soodvisnosti med ETIČNOSTJO, POLITIKO, ZNANOSTJO IN STROKOVNOSTJO. Naloga nam je, da poiščemo svoj odgovor, zakaj se naši politiki skrivajo za vsemi drugimi vlogami, torej radi bi bili etični ljudje, tudi strokovnosti se ne branijo in potihem hrepenijo celo za znanstveno vlogo.

Le kot Vodje - politiki se nočejo pojavljati, da bi se uveljavili predvsem kot usmerjevalci, arbitri, odgovorni... do vseh tistih zaključkov – odločitev, ki so sprejete.

Zapomnimo si iz spodnje slike le eno, tudi tukaj raste moč demokracije raste v smeri od spodaj navzgor in od leve proti desni! Moč diktature pa raste od zgoraj navzdol, vendar vseeno od leve proti desni!

Torej, res je, da je ETIČNOST 'conditio sine qua non', vendar etika se ne dokazuje zgolj z izrekanjem, torej besedami. Etičnost je le temelj, osnova, ki nas določa v naših ravnanjih v ostalih treh poljih. Skratka, ne moreš biti visoko (deklarirano) etičen človek, hkrati pa si pokvarjen in skorumpiran politik, strokovnjak ali celo znanstvenik. Sicer pa ne smemo zanemariti še enega dejstva, namreč to, da je strokovnost edina prava neodvisna spremenljivka in o tem kaže dobro razmisliti, kaj to pomeni?

Upam, da smo tudi končali tako kot smo začeli skupaj - radovedno, študiozno in marljivo!

1 komentar:

 1. Čudno - do drugega dela nekje sem dobival maile o tvojih novih blogih in sem lahko malo reagiral - od takrat naprej pa tema. Nobenega obvestila. Ampak kot zakleto, sem danes napisal kratek blogec, ki povzema moje dojemanje tvojih zapisov. Nemalokrat je tako, da je v teoriji vse lepo in prav - v praxi pa povsem nasprotno.
  Seveda bi politika delovala, če bi bilo to, kar si napisal - samo to.

  Ker pa je v ozadju pohlep, se zadeve obrnejo na glavo in vse skupaj postane mafijsko obračunavanje na najnižjem nivoju, TV-teater za rajo, katero med gledanjem cirkuške predstave ropajo politični žeparji.

  Politika danes temelji skoraj izključno na preusmerjanju pozornosti, da lahko politiki počno kar hočejo v sodelovanju z lobisti in barabami v bankah ter državnih firmah. In potem je ta teorija delovanja politike pravzaprav neuporabna, ker ne upošteva vseh družbenih faktorjev, človeškega karakterja in individualnega ter socialnega razumevanja stanja v ožji in širši okolici.

  Ravnokar - kot sem ti že povedal - se spopadam s knjigo "Kvantni razum in sociologija", kjer avtor v samem začetku presneto "sqrca" skoraj kompletno sociologijo, ki ne upošteva dejstva, da v bistvu sploh ne vemo kaj razum kot tak je. Vsak blebeta neke svoje definicije, nihče pa ne ne kaj se dejansko dogaja v možganih.

  In dokler tega ne vemo, so vse družbene teorije le NEDOKAZANE teorije, ki celo v večini nasprotujejo ena drugi ... odvisno od avtorja teorije. Sicer sem šele na začetku (počasi gre kot hudič v nebesa) ampak upam, da bo avtor podal kakšne odrešilne zamisli glede razuma, ki naj bi bil (jasno kaj pa) osnova celotne ČLOVEŠKE družbe in sociologije..

  OdgovoriIzbriši